[...] atutem posiłków HUMMY jest ich starannie przemyślany i skomponowany skład. Każdy wariant smakowy zawiera zestaw 26 witamin i składników mineralnych oraz odpowiednią ilość makroskładników. Najlepsze węglowodany złożone Wszystkie zdrowe dania HUMMY są zasobne w węglowodany złożone pochodzące między innymi z kaszy gryczanej, makaronu z [...]
Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru tauryny, czyli aminokwasu zawierającego w składzie swojej molekuły atom siarki. Tauryna jest szeroko rozpowszechniona w królestwie zwierząt i występuje w stosunkowo wysokich stężeniach we wszystkich tkankach ssaków i [...]
Cynk to minerał, który odgrywa kluczową rolę w zaskakującej liczbie reakcji chemicznych w naszym organizmie, które pomagają zarówno kobietom, jak i mężczyznom, zachować zdrowie. Bierze udział w regulacji hormonów, wspiera układ odpornościowy i zdrowie skóry. Oczywiście to nie wszystko! Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się o cynku jeszcze więcej — w [...]
Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie… Podsumowanie Ziemniaki [...]
Trening siłowy dla organizmu jest momentem, gdy wprowadzamy nasze ciało w podniesione możliwości gromadzenia substratów energetycznych, co z kolei jest dobrą okazją na to, aby wykorzystać szeroko rozbudowaną suplementację. Odpowiednia mieszanka suplementów to znakomity sposób na to, aby podkręcić metabolizm, pozwolić mięśniom szybciej się [...]
[...] dobra dla zdrowia. Ma aż 7 niezwykłych korzyści!” Czy umiarkowane spożycie alkoholu ma negatywny wpływ na zdrowie? Okazuje się, iż krótkoterminowo bardzo niewielka ilość etanolu ma korzystny wpływ np. na ryzyko sercowo-naczyniowe. Jednak ta granica jest znikoma, a za niewielkimi korzyściami mogą iść poważne skutki uboczne dla całego [...]
Białko jest głównym elementem budulcowym naszego ciała, używanym do budowy i regeneracji mięśni, ścięgien, narządów i skóry, a także wytwarzania enzymów, hormonów, neuroprzekaźników i różnych małych cząsteczek, które pełnią wiele ważnych funkcji. 3. Białko jest idealne dla tych, którzy chcą schudnąć, gdyż odgrywa istotną rolę w odczuwaniu [...]
[...] pokarmy pochodzenia zwierzęcego głównie mięsa i jaja. Patrząc z punktu widzenia diety wegańskiej, widzimy, że 25% jest „obce”. Z kolei spoglądając ze strony diety paleo, ilość spożywanych mięs i innych produktów ze świata zwierzęcego, jest znacznie mniejsza. W diecie pegańskiej powinniśmy spożywać również odpowiednio dużą ilość orzechów i [...]
[...] prewencyjnym w przypadku osteoporozy jest zadbanie już od najmłodszych lat o odpowiednią dawkę wysiłku fizycznego. W momencie, gdy w naszym ciele produkowana jest największa ilość tkanki kostnej, a jest to wiek wzrostu organizmu, nasze ciało „uodparnia” się na szybkie ubytki kostne. Zmiana stylu życia w wieku dorosłym również ma ogromne [...]
[...] nikomu nie zaszkodziła. Wybory dietetyczne a zdrowie W badaniach naukowych konsumpcja 3 jajek dziennie zmniejszała LDL oraz zwiększała HDL. A przecież jajka zawierają dużą ilość tłuszczu i cholesterolu. Fobia przed tłuszczami była okupiona bardzo wysoką ceną. W dietach zachodnich jeszcze częściej zaczęły gościć węglowodany, które w nadmiarze [...]
[...] produkty z pełnego przemiału powinny stanowić jeden z ważniejszych elementów diety, jednak musimy mieć na uwadze, że przy diecie np. na poziomie 4000 kcal jedząc bardzo dużą ilość węglowodanów złożonych bogatych w błonnik, może dojść do problemów trawiennych. Dlatego mimo zalewających nas informacji o dobroczynnym działaniu produktów [...]
[...] diety zachodnie bogate w cukry proste, niezdrowe tłuszcze (mało kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9, bardzo dużo kwasów omega-6), produkty mleczne, dostarczające małą ilość warzyw i owoców, błonnika, witamin, minerałów, polifenoli, sprzyjają stanowi zapalnemu, otyłości, hiperinsulinemii oraz podniesieniu się stężenia IGF-1, co jest wiązane [...]
[...] są wraz z pokarmem. Ich odpowiednia podaż warunkuje metabolizm węglowodanów, białka, jak i tłuszczu, więc odpowiednie przyswajanie będzie warunkowane przez dostateczną ilość witamin tej grupy. Co więcej, odpowiadają one za rozwój procesów myślowych, usprawniając funkcje intelektualne. Dawkowanie witamin uzależnione jest od kompleksu, jaki [...]
[...] trening, a nie 15 g protein, co jest ilością absurdalną i niewystarczającą, szczególnie biorąc pod uwagę zawartość protein w diecie (0.9 g białka na kg masy ciała to ilość dla osoby obłożnie chorej, leżącej w łóżku, a nie trenującej). Nie wydaje się prawdopodobne, by jednocześnie wystąpił taki przyrost beztłuszczowej masy i pozbywanie się [...]
Trenujące na siłowni kobiety nikogo już nie zaskakują. Jeszcze parę lat temu był wyraźny podział na to, co robią panie a co panowie, ale dzisiaj już takiego rozróżnienia nie dostrzegamy. Jednak, jak to zawsze bywa, zawsze pojawiają się jakieś pytania i wątpliwości. Oto najczęstsze pytania dotyczące zdrowia i kondycji kobiet. Podsumowanie [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
[...] oceniano w eksperymencie? Oceniano następujące parametry: zawartość minerałów w kościach, beztłuszczową masę ciała i masę tkanki tłuszczowej; przyrost mięśnia prostego uda; ilość wody w ustroju, stężenie glukozy we krwi, hematokryt, stan zapalny (białko C-reaktywne), stan wątroby (aminotransferaza asparaginianowa, aminotransferaza alaninowa), [...]
Suplementy diety mogą stanowić doskonały sposób na poprawę parametrów wysiłkowych. Wielokrotnie omawiamy produkty na masę mięśniową, czy też dodatki do treningów osób uprawiających sporty walki. Jak jest w przypadku pływaków? Czy osoby regularnie pływające powinny stosować suplementację? Jakie odżywki warto uwzględnić w diecie pływaka? Odpowiedzi [...]
[...] pozbywania się niechcianego balastu, bilans energetyczny, a nawet ochronę mięśni przed rozpadem. Co podawano badanym? Suplement białka serwatki i placebo zawierały podobną ilość kalorii, wynoszącą 100 kcal w porcji (węglowodany) lub 112 kcal (izolat i niewielka porcja węglowodanów). Jedno opakowanie suplementu białka serwatki w proszku [...]